RÉTESEK

Ide írhatod maximum 250 karakter hosszúságban a honlap leírását ill. szlogenjét. A leírás fontos a weboldal látogatottá tételében, ezért érdemes jól megszövegezni.

Szia.Én rengeteg rétest sütök.A család imádja.Mindig 2 lap egy rúdhoz.Van hozzá egy remek "mártás"amitől nagyon jó lesz.Szóval.1 pohár búzadara,1 pohár kristálycukor,1 pohár étolaj,3tojás.Ezt összekeverem és mindegyik lapot megkenem vele.Értelemszerűen.Veszek egy réteslapot.Megkenem a masszával,rá jön még egy réteslap ,massza, és a töltelék!!!Ha feltekerjük a tetejére is ezt kenem.Nagyon-nagyon finom!!Próbáljátok ki bátran!!!


1. jobb nem fagyasztottból készíteni

2. ha felbontottad, zárd vissza gumival a csomag végét vagy zacskózd be és akkor nem szárad ki, akár néhány nap-hét múlva is elhasználhatod a többit

3. ha nagyon sok tölteléket teszel, (szerintem így az igazi!) akkor én három lapot szoktam egymásra rakni és nem kenem meg közötte semmivel!

4. a morzsát nem pirítom meg, nekem úgy tűnt, semmivel sem másabb  pirítva, lényeg, hogy a túl sok nedvességet felszívja, sok nem kell belőle!

5. tetejét kevés olajjal szoktam megkenni, de lehet vékonyan tejföllel, vagy tejjel kevert tojássárgájával is. ki így, ki úgy szokta.

6. ha azt akarod, hogy ne ropogjon, sütés után takard le egy-két réteg konyharuhával és szépen megpuhul.

7. látvány: a rétest "ferdén" szokták felvágni, úgy gusztusos :-)

 Szia!

Én 2 lepot szoktam használni egy rúdhoz (lehet 3-at is),így nem szoktam rétegenként megkenni,mert akkor átázik.Olajjal szoktam a felső réteget,erre teszem a tölteléket,feltekerem úgy hogy a két végét behajtom,és így nem folyik ki a töltelék belőle.

Miután feltekertem,megkenem tejfölös olajjal,és kiolajozott tepsire teszem,kb. 15-20 perc alatt megsül.Ha gyümölcsöt töltesz bele,akkor zsemlemorzsával szórd meg a lapot,így nem nedvesedik át.

Rétes kész tésztából

Kérték a rétes receptjét, és keresem itt, de látom, hogy még nem írtam, csak pakoltam fel a fotókat. Annyira egyszerű, hogy még egy mérnök is meg tudja csinálni.

Veszem a bolti réteslapot. Az jó vékony, nem kell nyújtani, csak kihajtogatni. Egy csomagban 6-12 lap van, kb 40x40 cm, ebből kettő vagy három kell egy rúd réteshez. Egyszerre 5 rúd fér a sütőlapra. Csak azért mondom, hogy ne fogyjon ki idő előtt. Az 5 rúdhoz 10-15 lap kell, a 2 csomag 6 lapos elég szokott lenni. Lehet a rétest másfajta tésztával is csinálni, azt majd a végén elárulom.

Először kitalálom, hogy milyen rétest is szeretnék csinálni. Attól függ, kinek. A gyerekeim inkább a mákost és almást preferálják. Nekem a túrós és a káposztás ízlik. Megveszem és előkészítem a hozzávalókat. Fél kiló túró 2 rúdra elég. 100-150 gramm darált mákból is két rúd lesz. Egy fej káposzta megpárolva 3 rúdra is elég. Almából egy rúdhoz kb 6-8 darab kell.

A túrót villával szétnyomkodom, hozzáadok 1 tojást, 1 csomag vaníliás cukrot, 6-8 evőkanál cukrot. Ha van otthon, citromhéjat is szoktam bele reszelni.

Az almát meghámozom, kimagozom, lereszelem. Megcukrozom, fahéjat adok hozzá, és megvárom, hogy levet eresszen. Sűrű szűrőn kinyomkodom, a levét megiszom.

A káposztát lereszelem, besózom, állni hagyom. A levét kinyomkodom, és kevés olajon megpirítom. Utálom csinálni, mert folyton kavarni kell, különben leég, de finom, ezért nem sajnálom az időt. Lassan pirul, néha egy óráig is eltart, míg a leve elpárolog. Mikor már barnul, két evékanál cukrot adok hozzá, hogy karamellizálódjon. Borssal, sóval ízesítem.

A darált mákot kb ugyanannyi kristálycukorral keverem össze. Nem főzöm, de egy kevés almát adok hozzá, hogy ne legyen nagyon száraz.

Ha a hozzávalók megvannak, begyújtom a sütőt, hadd melegedjen. Egy konyharuhát beáztatok, jól kicsavarom. Erre fektetem az első réteslapot. Olajjal kenőtollal vékonyan megkenem, erre jön a következő réteslap. Ha híg a töltelék (túró, alma), három lapot használok, ha száraz (mák), elég a kettő. A tölteléket egyenletesen rászórom a réteslapra. A túróra mazsolát, vagy magozott cseresznye befőttet szoktam szórni. A mákhoz, hogy ne legyen nagyon száraz, kevés almát. Tökkel is jó lehet, de próbáltam. Nagyanyám a túróba nem cukrot, hanem sót és kaprot tett, azzal is finom.

Aztán a vizes konyharuhát emelve lapokat feltekerem. A konyharuha segítégével a kb 40 cm hosszú rudat át lehet emelni a sütőlap szélére, onnan meg átgurítom.

Mikor a sütőlap tele, mondom, nekem 5 rúd szokott ráférni, a tetejét megkenem vékonyan tejföllel. Helyette lehet tojássárgáját is használni, vagy mindkettőt, előbb a tejföl, aztán a tojássárgája (1 tojás sárgája elég, még marad is belőle). A tojástól pirosabb lesz, a tejföltől puhább. Egyenesen megy a sütőbe, kb 200 fokon 20-30 percig sütöm. Ha már pirul, megfordítom, hogy mindenhol egyenletesen átsüljön. Mivel a gáz sütőm csak alulról melegít, a sütőlap alá, a rácsra alufóliát szotkam tenni, hogy le ne égjen, úgy, hogy minden oldalon maradjon 2-3 cm rés, ahol a meleg levegő fel tud emelkedni. A sütőlapom széle lukas, ugyanezért, és nem is tolom be teljesen a sütő belső falához. Nagyjából ennyi. Miután kivettem, hagyom egy kicsit állni, megporcukrozom, és hamm.

Sok sikert! (Ha nem sikerül, ugorj be hozzám, megmutatom!)

Ha rétestészta helyett kicsit vastagabb tésztát szeretnék, akkor bolti, fagyasztott vajas tésztát veszek. Azt darabolom el 4-5 felé, és nyújtom ki olyan vékonyra, ahogy csak tudom. Kicsit jobban szakad mint a kész réteslap, omlósabb lesz tőle (mint a bejgli?), de így is jó.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Amúgy nagyon fincsi az előregyártott réteslapból is!  Az h két réteslapot veszünk, az annyit tesz, h a zacsira rá szokott lenni írva, h 4 v 8 laposak. Na ebből kell kettőt venni, tehát egy 4 laposból lesz két rúd. Én a túrót is ki szoktam keverni egy kis tejföllel, meg belekeverem jól a cukrot, vaníliás cukrot, és rumba áztatott mazsolát, mert így sokkal krémesebb lesz. Tojás helyett vízzel is meg lehet kenni egy picit, akkor is szép aranybarnára sül!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nagyon egyszeru es finom receptem van.

25 deka liszt, egy dionyi zsir vagy margarin, egy egesz tojas, egy pohar joghurt vagy tejfol, egy csipet so. Gyurd ossze, jol nyujthato tesztat kapsz. Kozben kavarjal ossze 10 dkg. zsirt vagy margarint  10 dkg. liszttel, es kend ra az elnyujtott tesztara. Tekerd fel mint a beiglit. Vagd ot fele, nyujtsd el egyenkent. A kozepere tedd a tolteleket, hajtsd egymasra, es ugy tedd az elokeszitett tepsibe, hogy az osszehajtas alulra keruljon.

A maktolteleket ugy szoktam elkesziteni, hogy 2 decinnyi tejet cukorral, van cukorral forralni teszek. Kozben a makot egy kis grizzel osszekeverem, es a tejbe kavarom. Surure fozom, majd izles szerint teszek meg kozza cukrot, van. cukrot, citromhejat. Kihulve rakom az elnyujtott teszta kozepere. Rkhatsz ala meggybefottet es ugy ra a makot, meggyes makos lesz. Az almatolteleket en csak siman felszeletelem, nyersen izesitem, a tesztara teszek egy kis grizt vagy  zsemlemorzsat, de ha van otthon babaiskota morzsa, az a legjobb. Ra az alma, es kesz. A turotoltelekbe is szoktam tenni egy kanalnyi tejfolt, keves sutoport es egy kanalnyi grizt, igy sokkal finomabb.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Töltelék:

A darált mákot forró tejbe teszem és pár percig folyton kavargatva főzöm. Az állaga ne legyen híg, olyan épphogynedves állagú legyen, inkább előbb kevesebb tejbe tedd és ha nem elég, önts még hozzá.

A cukrot a tűzről levéve főzés után öntöm bele, még az is picit lágyítja, amikor elolvad benne.

Fűszerek:

kevés őrölt fahéj, pici törött szegfűszeg, reszelt citromhéj mindenképp!

Mazsolát nem mindenki szereti bele (én igen! :)), ha Te is, akkor előtte meleg vízben jól mosd meg!

A mazsolát előtte, -bármibe teszed, beáztathatod kis rumos teába rövid időre. 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
réteslapot venni szoktam, a tölteléhez orákkal elöre vaniliás tejbe áztatott mazsolát teszek , ha jol megszivta magát a darált mákot cukorral összekeverem , aztán egy edénybe rakom a mazsolás tejjel együtt , még tejet öntök hozzá ( csak fokozatosa, apránként ) és fözöm egy kis ideig , kavargatni kell. tejet annyit tegyél amennyi mellett a töltéshez elég szilárd állaga marad.

aztán tudod réteslap , belül olvasztott vajja kikenni, töltelék , hajtogat , kész .
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Minden gyümölcsösbe kell, mert nagyon sok vizet engednek. Az a baj (ehez gyakorlat kell), hogy a zsemlemorzsa lehet túl sok is, akkor nagoyn érezni. Elsőre nem biztos, hogy sikerül, de majd kitapasztalod. Almásba is morzsa, cukor, fahéj (a dió sem rossz ötlet). Túrósba: pici tejföl (vizes!), reszelt citromhéj, cukor, vaníliáscukor, mazsola. Mákosba: Mákot fölforralni tejjel (annyit rakj hozzá, hogy nehéz legyen keverni, jó sűrűre), cukorral. Ha lehűlt (csak akkor szabad betölteni, mert tönkreteszi a tésztát!!!!) reszelt narancshéjat rakj hozzá és mazsolát.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Ha kész réteslapod van, azt terítsd ki, kend meg vékonyan étolajjal.

A meggyet öntsd egy nagy műa. tálba, csepegtesd le, magozd ki. Ebbe a tálba öntsd hozzá a kristálycukrot, fahéjat, morzsát. Kóstolgasd. Nem baj, ha "túl"ízesíted, annál finomabb lesz. Morzsát annyit rakj, hogy a fölösleges levet felszívja. Minél vizesebb a töltelék, annál biztosabban reped szét a rétestészta. Miután betöltötted (szép hengeresen, egyenesre), feltekered.
----------------------------------------------------------------------------------------
http://www.nlcafe.hu/forum/?fid=438

-------------------------------------------------------------------------------------------
Elnézést,nem voltam valami részletes...Igen,meghintem darált,cukros mákkal.Rétesnél mindig kristálycukrot kell használni,sosem port!Aztán lereszelek almát és rápöttyögtetem a mákra.A mákos és a diós előbb sül,mint a meggyes,vagy ált. a gyümölcsösek,mert kisebb a nedvességtartalmuk,ezért vigyázz,ha más fajtát teszel egymás mellé a sütőbe!Ja,és nem locsolom meg olajal,nem...a lapot kenem meg olajjal.Ma nem tudom,hol az eszem...bocs!A darát úgy készítem,hogy kis olajon pirítgatom a búzadarát,amíg sötét színt nem kap(nem azonos az elégetéssel:--))Majd felöntöm vízzel,és egy fémlapra húzom,ami alatt ég a gáz,hmm,nem tudom,kinek van ilyen...És lefedve szépen megduzzad a dara.Kihűl,rászórom a lapokra,majd a meggyet,vagy barackot,és meghintem JÓ SOK KRISTÁLYCUKORRAL!!Feltekerem,tepsi,olajjal megkenni.Valami hihetetlen...Sok sikert,tutti menni fog!!
--------------------------------------------------------
Én a túróst úgy szoktam csinálni,hogy fék kiló túróhoz teszek két evőkanál búzadarát,2 tojás sárgáját 1 vaniliáscukrot vagy citromhéjat, 2 kanál tejfölt és ízlés szerint cukrot.Összekeverem majd lazán hozzákeverem a 2 tojás habját. Kicsit hagyom állni. Vizes (kicsavart)konyharuhára teszem a réteslapot, olvasztott margarinnal megkenem és egyik végére ráteszem a tölteléket, majd konyharuhával feltekerem.A tepsiben a tetéjét is megkenem, és addig sütöm amig megpirul.(nem túl forró sütőben)

Az almát lereszelem,a réteslapra alászórók egy kis zsemlemorzsát, ráteszem a lazán kicsavart almát,megszóróm egy kis fahéjjal, cukorral (tehetsz rá darált diót is), ezt is egy csíkban lerakom és feltekerem.
-----------------------------------------------------
Legutóbbi palacsintázáskor összeöntöttem a maradék diót a maradék kakaóval, majd bevágtam a hűtőbe, hogy majd csak jó lesz valamire.
Most pedig gyártottam a réteseket, és a tizenegyedik rúdnál szembesültem azzal, hogy se tepsim, se töltelékem, viszont van még 3 réteslapom
Előkotortam egy 1* használatos alumíniumtepsit, kiolajoztam, belegyömöszöltem egy réteslapot kettőbe hajtva, beleborítottam a fél kakaós-diós-porcukrot, megszórtam reszelt almával. Jött a következő réteslap, olaj, kakaós-diós..., némi alkoholos meggyel megszórva, majd az utolsó réteslap, olaj.
Megsütöttem, és még forrón elkentem rajta egy adag macimézet. Olyan lett, mint a baklava, csak kevésbé tömény. ISTENI!!
---------------------------------------------------------
én is tejfölös olajjal kenem meg a lapokat, meg a tetejét is, kb fele olaj, fele tejföl.
---------------------------------
a ferjem mamaja zsirral kente meg

tudom nem a legegezsegesebb de isteni lett

kulon rakerdeztem mitol ilyen finom ?

akkor derult ki,hogy ő zsirral keni
------------------------------------
http://www. startolj. hu/webcuki/retes. php

http://www. csucsposta. hu/recept. tar/Index_elemei/retes. htm

---------------------------------------
Nekem is a kedvenc süteményem a rétes. Van egy jó receptem olyan lezs mint az igazi nyújtott. De én rántásosnak hívom . Leírom próbáljátok remélem nektek is sikerülni fog és ízleni.
A recept
Hozzávalók: a tésztához
25 dkg liszt, 1 egész tojás, 3 dkg zsir, 1 csipet só, ecet, langyos víz
A rántáshoz:12 dkg zsír, 10 dkg liszt a a zsírt felolvasztjuk hozzáadjuk a lisztet és jól összekeverjük, nem szabad megpirítani .
A tésztát elkészítjük egy picit lágy tészta legyen, kinyútjuk és megkenjük a "rántással", 15 percig hagyjuk állni, majd összecsavarjuk, 4 felé vájuk és éjszakára hütőbe rakjuk, letakarva, v. zárt edénybe. Másnap jól lisztezett deszkán kinyújtjuk vékonyra. Szokásos módon töltjük. Nekem Tupperware nyújtó lapon van és azt nem kell annyira lisztezni, könnyü rajta golgozni, ajánlom mindenkinek.
--------------------------------------
Ne csavard ki az almát, mert pont a legjobb részét nem teszed bele!
Csak meghámozni, kimagozni és vékonyan leszeletelni ( én ubokagyalun szoktam ) és egy pici citromlé rá, csak hogy meg ne barnuljon.
-----------------------------
Én is megolajozom a lapokat és utána teszem bele a tölteléket, ami nálunk meggy, alma vagy túró. A meggyesbe és az almásba a gyümin kívül teszek cukrot, fahéjat és 3 rúdhoz 1 pohár tejfölt 1 tojással kikeverve. Amikor már elterítettem rajta a tölteléket egy pici zsemlemorzsát szórok rá, ami felissza a gyümölcs kifolyó levét.
---------------------------------------------
mi almasat csinaltunk, sima reszelt alma, egy kis almas fuszerkeverekkel, igy lehet kapni a boltan, allati finom. . . (persze biztos hazilag is lehet, fahej, meg cukor, meg szegfuszeg van benne, asszem. . . ) a keneshez hasznaltam mar olaj-tejfol kevereket ahogy a csomagon all, maskor meg sima margarint, nem lattam kulonbseget, mindenhogy finom!:)
------------------------------------------------------------------------------





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 21
Heti: 84
Havi: 180
Össz.: 12 434

Látogatottság növelés
Oldal: Fórumokból
RÉTESEK - © 2008 - 2024 - retesek.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »